fredag 13 mars 2009

Sagan om den magiska stenen

Vi har skrivit en saga om hur den första magnetstenen upptäcktes för länge sedan. Med denna saga har vi tänkt inleda lektionerna både i skola och förskola för att eleverna och barnen ska få en historisk bild av magnetens egenskaper och människans upplevelser förr.
Sagan om den magiska stenen
Det var en gång för länge länge sedan två barn som hette Muhammed och Iza. De bodde i en by som hette Magnesia i Turkiet. Deras pappa var fåraherde, han hade massor av får som han skötte ute på ängarna. Den här dagen var Muhammed och Isa ute och passade fåren. De gick med fåren långt bort från huset och upp bland bergen. Där satte sig barnen i skuggan under ett träd för att äta lite. Medan de satt och pratade med varandra kom ett litet lamm bort från resten av flocken och förvirrade sig in i en grotta och försvann.

När Muhammed och Iza hade fikat färdigt räknade de alla fåren och upptäckte att ett lamm var borta. Var kunde lammet vara? Muhammed sprang iväg för att leta i det höga majsfältet. Iza letade bland bergen, medan hon gick där hörde hon lammet låta. Iza hittade en öppning till en grotta och förstod att det var därifrån ljudet kom. Hon kröp in i grottan och där satt det lilla lammet och såg alldeles förtvivlat ut. När Iza sträckte sig efter lammet, slets herdestaven som hon höll i ur hennes hand och fastnade i grottans tak. Staven vars handtag var gjort av järn satt fast i taket och dinglade. Iza blev rädd och trodde det var magi, hon tar med sig lammet och kryper snabbt ut ur grottan.

Väl ute ropar hon på Muhammed som genast kommer springande och undrar varför hon skriker så förbaskat. Iza berättar om sin upptäckt och tar med sig Muhammed in i grottan för att visa honom. Muhammed blir också lite rädd, men han tycker också att det är häftigt. Han knackar loss några stenar och tar med sig ner till byn. När Iza och Muhammed prövar hemma visar det sig att stenarna endast drar till sig föremål av järn. Den stora upptäckten sprider sig snabbt i byn men även i hela världen. Nuförtiden används fortfarande denna sten till en hel del saker och vi kallar den för magnet. Stenen finns även här i Sverige i gruvor i en stad som heter Kiruna och som ligger långt uppe i norr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar