onsdag 15 april 2009

Utvärdering av magnetlektion/samling i skolan och förskolan

Utvärdering i skolan med Concept Cartoon
I skolan delade vi klassen i två grupper och vi fråga eleverna vad de kom ihåg om magneter. De kom ihåg en hel del! De nämnde att magneter är gjorda av järn och att det finns magnetkulor, alltså att magneter kan se olika ut. De nämnde också att det var den vita och den röda sidan som fastnade i varandra och att magneter fastnar på metall. Den andra gruppen sa ungefär samma saker men de nämnde också att man kan använda magneter att sätta upp saker på kylskåpet med. Vi gick sedan igenom varje påstående på vår concept cartoon med eleverna och diskuterade om de stämde.

Genom denna utvärdering kan vi se om eleverna har nått de mål vi satt upp för lektionen.
Vi upplever att eleverna har förstått en del om magnetens grundläggande egenskaper. Magneten drar till sig föremål av järn, den har två sidor/poler och den attraherar och repellerar. De verkar också ha en bild av vad man använder magneter till i vardagen.


Utvärdering i förskolan

Vi satte oss ner och pratade med de förskolebarn som var med vid lärandetillfället. Vi frågade dem om de kom ihåg något om magneter och de hade mängder med svar. Man kan sätta dem på kylskåpet och de fastnar på spikar och element. En tjej nämnde att magneterna snurrade runt och de ville inte klistra ihop sig. En annan tjej förklarade för oss att magneterna inte har någon dragningskraft när två lika sidor möts. De sa också att det finns stora och små magneter. En kille sa att det finns två håll på en magnet, en höger och en vänster. De berättade också att röd och vit sida kan sitta ihop.
Vi anser att barnen har förstått mycket om magneter. De har tagit det vi berättade för dem och omvandlat det till egen kunskap som de berättar för oss med egna ord.

Vi är fascinerade över att barnen och eleverna kommer ihåg så mycket av det vi sa under lektionerna trots att det gått två veckor mellan genomförande och utvärdering. Dessutom har vi bara pratat om magneter under ett tillfälle.

// Annika & Johanna

1 kommentar:

  1. Era elever och barn verkar också ha lärt sig en hel del precis som våra. Kul att de kommer ihåg så mycket efter några veckor det betyder ju att ni/vi satt ett starkt intryck på dem. Överhuvudtaget tycker jag alla barnen har tyckt det varit kul när vi kommit och gjort dessa lärandetillfällen med dem, de vill gärna lära sig mer. Man kan alltid hoppas att lärarna hoppar på det med de elever som vill utvecklas i ämnet. Bra jobbat tjejer!

    SvaraRadera